Molecula



  Definitie: Toate corpurile macroscopice sunt alcatuite dintr-un numar imens de molecule. Molecula este o grupare stabila de atomi identici sau diferiti, al caror numar de atomi, de un fel sau altul, care nu intra in alcatuirea ei, ci in modul de aranjare a acestora.
              Structura:
Dupa cum rezulta din definitie, sunt alcatuite din atomi. Moleculele formate dintr-un singur atom se numesc monoatomice, iar cele care contin 2 sau mai multi atomi se numesc biatomice.
                Toate moleculele, indiferent de numarul de atomi pe care il contin, au o miscare de ansamblu, aceeasi pentru toti atomii, numita miscare de translatie. Existenta ei este evidentiata de anumite fenomene, cum ar fi: difuzia sau miscarea browniana. Pe langa miscarea de translatie, mai pot aparea si miscari de rotatie, precum si de oscilatie.
                Stiati ca...
               -Astatiniul este un element chimic radioactiv din grupul halogenilor, produs al unor reactii nucleare. Fiind obtinut, pana in prezent, numai in cantitati foarte mici, proprietatile sale nu sunt inca bine cunoscute. Se stie ca se gaseste numai in scoarta terestra in cantitati foarte mici(69 mg)
               (Descoperire) In anul 1931, un grup de chimisti condusi de catre F.Allison araportat detectia unui element chimic necunoscut inaintea iodului in tabelul periodic. Initial numele acestuia a fost propus sa fie alabamin, dupa statul Alabama, insa cererea lor a fost refuzata. Elementul a fost produs pentru prima oara la Universitatea din California in anul 1940 de catre Dale R. Corso, K.R. Mackenzie si Emilio Segre(un fizicean italian care sintetizase tehnetiu ulterior). Cu toate ca descoperirea lor a fost raportata, acestia nu si-au putut desfasura proiectul de cercetare datorita Celui De-al Doilea Razboi Mondial si a cererilor Proiectului Manhattan,care au distras munca lor inspre fabricarea armelor atomice. Doar in anul 1947 au putut numi elementul chimic descoerit de ei astatiniu.
               -Electronul graviteaza in jurul nucleului atomului cu o viteza de aproximativ 2000 km/s. Cu o astfel de viteza electronul ar putea inconjura Pamantul in 20 de secunte!
                -Apa regala este unul dintre puternicii reactivi care pot dizolva aurul si platina si consta dintr-un amestec de acid clorhidric si azotic!
                -Curiozitatea privind marimea atomului i-a urmarit pe oamenii de stiinta o lunga perioada in care lipsa instrumentelor si a tehnicilor adecvate i-a impiedicat sa obtina raspunsuri satisfacatoare. In consecinta, un mare numar de experimente ingenioase au avut ca sco determinarea marimii si greutatii atomului. Un atom este atat de mic incat o singura picatura de apa contine mai mult de un mil. de miliarde de atomi.
                                Inca din cele mai vechi timpuri, s-a pus accentul pe stiinta si descoperiri. Aceste progrese ale omenirii se datoreaza atat talentului si perseverentei( chiar sanse) unor oameni inteligenti cat si interesul pentru ''nou'', ''necunoscut'' al fiintei umane, care in permanenta doreste sa rupa barierele, pentru un nou nivel... Iar proiectul nostru o dovedeste...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu