Molul





              Molul (numit si molecula-gram atunci cand se refera la molecule) este unitatea de masura fundamentala in SI a cantitatii de substanta. Simbolul pentru aceasta unitate de masura este ''mol''(nu se schimba la plural).Molul a fost introdus in chimie de catre chimistul german Wilhelm Hofmann, in jurul anului 1865, pentru a indica diferentele dintre o masa macroscopica si una submicroscopica sau moleculara. Insa, termenul mol este deseori atribuit chimistului german Wilhelm Ostwald, cunoscut pentru lucrarile sale in domeniul catalizei, echilibrului chimic si al vitezei de reactie, care a folosit termenul in manualele sale(inceputul sec 20-lea), pentru a defini teoria atomic-molecular, in incercarea de a stabili legislatiile stochiometriei. Interesant este faptul ca molul era folosit de romani pentru a nota greutatea unei stanci in constructia porturilor, digurilor sau a pietreide moara. Iar in zilele noastre, o derivare a molului este folosit in stomatologie, sub numele de molar.
             Si probabil ca aceasta nu este ultima atribuire a molului. Viitorul va hotari, insa...
              Definitie: Molul este cantitatea de substanta dintr-un sistem care contine un numar de entitati elementare egal cu numarul de atomi. Cand se foloseste aceasta unitate de masura, trebuie precizata specia de entitati elementare considerate(molecule, atomi, electroni, ioni, alte particule sau grupuri de particule)
              Explicatii:
            Numarul de atomi din 12 g de 12 C este egal cu numarul lui Avogadro(6.0221415x10 la puterea 23 conform datelor actuale). Considerand definitia numarului lui Avogadro, bazata pe unitatea atomica de masa, molul se poate defini in mod echivalent astfel:
             Un mol este cantitatea de substanta a carei masa exprimata in grame este egala cu masa atomica a acelei substante.
             De exemplu fierul(Fe) are masa atomica 55,845; prin urmare 1 mol de fier are 55,845 g.
             Precizarea speciei de entitati elementare este necesara deoarece cantitatea de substanta masurata in moli depinde de aceasta. De exemplu, 18 g de apa contin 1 mol de molecule dar 3 moli de atomi. In practica insa chimistii se refera aproape exclusiv la molecule.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu